top of page
file-20 (2).jpeg
Zoeken
  • Rita Vruggink

Over die laatste zes plankjes...


Als het eenmaal zo ver is dat je niet meer leeft, en geloof me, ééns komt die dag, dan “moeten” je nabestaanden iets met je stoffelijke lichaam. Je kunt nog best een dag of wat onder de levenden verblijven, maar uiteindelijk val je ten prooi aan de werking van Moeder Natuur. Of je het wilt of niet: je krijgt vlekken, je gaat ruiken en je wordt er hoe dan ook niet knapper op. Er zit een uiterste houdbaarheidsdatum aan een menselijk lichaam en hoewel je dat een beetje kunt rekken met koelen of een lichte balseming, is het net als met melk: op een gegeven moment is het niet meer smakelijk en moet je er iets mee. Vergeef me de vergelijking, de Natuur is wreed.

Er zal dus een uitvaart moeten komen. Officieel moet dat uiterlijk op de 6e werkdag ná de dag van overlijden plaatsvinden, hoewel hierop uitzonderingen mogelijk zijn. En wat valt er dan veel te regelen in korte tijd!

Een van de die dingen die geregeld moet worden is een kist. Of iets anders, een plank met lijkwade bijvoorbeeld. De wet is er duidelijk in: een overledene moet hygiënisch kunnen worden vastgehouden voor het vervoer naar het graf of de invoer in de crematieoven. Klinkt logisch.

Maar ja, wat voor kist dan? Wordt het eenvoudig spaanplaat met een eikenhouten printfolie? Een massieve kist? Zo ja, van wat voor hout dan? Kisten van hout dat komt uit de bossen van Staatsbosbeheer? Of van steigerhout of mahonie? Platte deksel, verhoogd of zelfs dubbel verhoogd? Of kiezen we voor iets anders dan hout? Bijvoorbeeld voor romantisch riet, ecologisch bamboe, wilgenteen of bananenblad? Wat voor grepen en knoppen, en wat willen we liever: liggen in een voering van satijn of liever ongebleekt katoen? Of doen we het anders en kiezen we voor een knalroze gespoten kist, of een met schoolbordverf of met foto’s er op? Google maar eens en je stuit op kisten met namen als Batesville Last Supper, Pandanus, Zomersneeuw, Digitaria of simpelweg 1-80 HC8… Die laatste is dan alleen business-to-business te bestellen en heeft dus geen mooie marketingnaam nodig. Het is duidelijk: de markt is zo groot als er (mogelijke) wensen zijn.

De prijzen voor een kant en klare kist lopen uiteen van pak ‘m beet 250 euro tot het tien- of twintigvoudige daarvan. En nog duurder is vast ook te regelen. Te leveren via de uitvaartonderneming of, wat tegenwoordig ook kan, online te bestellen. Dan wordt-ie “gratis geleverd met neutrale auto’s en discretie”. Eventueel kun je ‘m als bouwpakket laten leveren of ophalen in een depot. Scheelt weer verzendkosten. Bestellen via Bol.com was dit voorjaar even mogelijk maar onderbrenging in de categorie “Woonaccessoires” bleek voor de nietsvermoedende Bolshopper erg onhandig gekozen…

Sinds een tijdje is er ook een kist te koop voor als je in foetushouding begraven wilt worden. Mooi idee toch, om na je dood de houding aan te nemen die je voor je geboorte ook maandenlang had? En niet iedereen ligt nu eenmaal graag op zijn rug. Het zou voor mij misschien ook wel wat zijn: want hoewel ik graag op mijn rug lig krijg ik nog weleens een por omdat ik zogenaamd lig te snurken…

Voor wie het echt persoonlijk wil: je hoeft je kist niet te kopen maar mag ‘m ook zelf maken, als je je maar aan wat regeltjes houdt. Bouwpakketten kun je gewoon downloaden, met boodschappenlijst en al: DIY rouwkist voor amateurs. Kost ongeveer 150 euro en wat tijd. Ik vind het wel wat hebben en heb mijn vader (meubelmaker in hart en nieren) al eens aangemoedigd om aan de slag te gaan, maar hij wil nog niet zo hard en zegt nog te druk te zijn met andere projecten…

Nog zo’n dilemma: wat trek je aan, in zo’n kist? Ook daar zijn -gelukkig maar- geen wettelijke regels voor. Alles mag, alles kan. Je lievelingskleding ligt het meest voor de hand. De tijd dat je strak in het pak in de kist lag is zeker niet voorbij, maar in spijkerbroek en T-shirt mag gerust. Wel wordt het op prijs gesteld als er een beetje rekening wordt gehouden met het milieu: dus leer, plastic en nylon (kousen!) zou je misschien beter kunnen vermijden. En als je overtuigd naturist bent? Dan kan ik je geruststellen: dan is je Adamskostuum een uitstekende keuze…


140 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page