top of page
file-20 (2).jpeg
Zoeken
  • Rita Vruggink

Music, maestro!


Bij het voorbereiden van een afscheidsdienst komt het onvermijdelijk aan de orde: naar welke muziek gaan we luisteren? Vaak liggen er al lijstjes klaar: verfrommelde lijstjes die jarenlang in een laatje hebben gelegen, lijstjes die net gemaakt zijn, lijstjes in de vorm van een gebrande cd of soms ook een usb-stick. Ik vind het altijd spannend om die lijstjes te zien. Want ik houd van muziek en de kracht van muziek. Muziek kan zeggen wat woorden niet kunnen. En ik ben ouderwets nieuwsgierig, dat ook. Ken ik de gekozen nummers al, of is het compleet onbekend voor me? Waarom is er juist voor deze muziek gekozen? Was het favoriet bij de overledene of past het vooral bij het gevoel dat de achterblijvers op dit moment hebben?

Ik luister dus veel naar muziek tijdens mijn werk. Er zijn liedjes die mij onbekend waren en die me vanaf nu voor altijd verbinden met die ene familie. Er zijn muziekstukken die ik verfoeide maar die ik heb leren waarderen. Sommige liedjes doen me niets. En er is muziek die keihard bij me binnen komt. Daarom luister ik vooraf altijd naar de gekozen nummers. Ik kan maar voorbereid zijn. Mooi meegenomen is dat het beluisteren van de muziek me vaak helpt bij het vinden van de juiste woorden voor de dienst.

Het gezegde luidt: het is de toon die de muziek maakt. Dat klopt als een bus. Beginnen we de dienst met een heel droevig stuk, dan is de toon -letterlijk- gezet en zal het moeilijk zijn om het droog te houden voor er ook maar één woord is gezegd. Is de muziek wat neutraler, dan is de sfeer ook neutraler. En is de muziek erg vrolijk, dan kan er zomaar verwarring ontstaan bij de belangstellenden. Het is dus zaak om heel goed na te denken over de volgorde. Onlangs mocht ik de dienst doen van een mevrouw die zoveel mogelijk dansend door haar leven was gegaan. Prachtig dat er twee oudere dames voorzichtig-gearmd en nog voorzichtiger walsend de aula uitkwamen omdat zowel het laatste muziekstuk als het leven van hun vriendin zich daarvoor leende…

Het zet me wel aan het denken: waar gaan we naar luisteren op mijn eigen uitvaart? Ik ben dol op het maken van lijstjes maar ik heb er voor deze laatste gelegenheid nog geen liggen. Kiezen uit twee is voor mij al moeilijk, laat staan dat ik moet kiezen uit “mijn” hele muziekgeschiedenis. Van elke levensfase zijn er cassettebandjes, singles, elpees, cd’s of mp3’s die ik heb grijsgeluisterd. Zoveel favorieten met allemaal hun eigen verhaal, en allemaal even belangrijk… Zullen we misschien maar beter een discotheek afhuren als het zover is? Of een leuk café? Om daar een hele avond muziek te luisteren die voor mij van betekenis was? Ik word al enthousiast bij het idee en vind het een goed plan.

Maar ik? Ben ik er bij? Als ik het bovenstaande lees, denk ik: graag. Een hele avond mijn eigen favoriete muziek kunnen luisteren, dat gebeurt me niet vaak. Ik beloof dat ik niet zal meezingen, want dat is een dingetje hier thuis. Maar ik heb wel wat eisen. Ik wil er niet liggend in een kist bij zijn. Zet mij maar in een onzichtbaar hoekje aan de bar. Met een onzichtbaar glas voor mijn neus. En stiekem zing ik toch onhoorbaar mee want een beetje ongehoorzaam blijf ik. Ik zal stilletjes genieten van de muziek, en van al die mensen die zich vermaken op mijn laatste 'feestje'. Ik hoop dat er vrienden zijn die iets over mij willen zeggen. Iets waar flink om gelachen kan worden. Laat de sfeer uitbundig zijn en de drank rijkelijk vloeien. En laat iedereen maar herinneringen ophalen aan eerdere feestjes: want het feestje toen ze 50 werd, - weet je nog? -, was super. En toen ze 60 werd, en 70. En met een beetje mazzel hoop ik dat er ook een feestje te geven viel toen ik 80 werd. En laat iedereen niet alleen mijn leven vieren, maar vooral Het Leven.

En die laatste keer, die allerlaatste keer…. dan mogen mijn kinderen en kleinkinderen zich verbazen over mijn ongetwijfeld prehistorische muzieksmaak. En dan hoop ik dat ze denken: die “Gouwe Ouwe”, die was eigenlijk zo gek nog niet…

Ik ga maar gauw een playlist maken.

Vertel eens…. welke muziek zou jij op jouw uitvaart gedraaid willen hebben?


161 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page